
زبان برنامه نویسی جاوا چیست و چرا محبوب است؟
چرا ما باید زبان جاوا را دوست داشته باشیم؟ زبان جاوا، یک زبان برنامهنویسی محبوب است که از ویژگی شی گرایی پشتیبانی میکند. این تکنولوژی که به صورت رایگان در اختیار همگان است، در دنیای تکنولوژی از جایگاه بالایی برخوردار است و به یک زبان فراگیر تبدیل شده است. توسعه دهندگان و سازمانها نیز توجه زیادی به این زبان دارند.
جاوا یک زبان برنامه نویسی است که اولین بار توسط شرکت Sun Microsystems در سال ۱۹۹۵ منتشر شد. امروزه جاوا همه جا است و میتوان گفت به یک زبان فراگیر تبدیل شده است. بسیاری از برنامههای کاربردی و وبسایتها مبتنی بر جاوا هستند. کنسولهای بازی تا تلفنهای همراه جاوا بر بازار دنیای تکنولوژی حاکم شده است.
اما این محبوبیت جاوا از کجا نشات میگیرد؟ چرا زبان جاوا به این شدت فراگیر شد؟ قطعا نمیتوانیم تنها با ذکر یک دلیل، به این پرسش پاسخ دهیم. در واقع هرکدام از ویژگیهای اصلی این زبان در فراگیری و محبوبیت آن نقش دارند. در ادامه مقاله، به این پرسش پاسخ میدهیم اما به عنوان چند نمونه از ویژگیهای این زبان، میتوانیم به عام منظوره بودن، پشتیبانی از همروندی، چندنخی و شیگرایی اشاره کرد.
تاریخچه زبان برنامه نویسی جاوا

زبان برنامه نویسی جاوا توسط جیمز گاسلینگ و سایر همکارانش در شرکت Sun Microsystems توسعه داده شد و در سال ۱۹۹۵ به دنیا معرفی شد. در ابتدا، نام این زبان برنامهنویسی بلوط بود اما در انتهای این پروژه، این نام به جاوا تغییر پیدا کرد.
تاریخچه انتشار این زبان از سال آغازین انتشار (۱۹۹۵) تاکنون به صورت زیر است:
- نسخه اولیه جاوا، ۱.۰ و ۱.۱ در سال ۱۹۹۶ برای سیستم عاملهای ویندوز، سولاریس، مک و ویندوز منتشر شد.
- نسخه ۱.۲ جاوا، در سال ۱۹۹۸ منتشر شد. این نسخه، نسبت به نسخه پیشین تغییرات زیادی داشت و به همین دلیل توسعه دهندگان آن را جاوا ۲ (J2SE) نامیدند.
- نسخه ۱.۳ به kerstel معروف است و در سال ۲۰۰۰ منتشر شد..
- نسخه ۱.۴ با نام مرلین، در سال ۲۰۰۲ منتشر شد
- نسخه ۱.۵ از پلت فرم استاندارد جاوا، که با نام Tiger یا ببر شناخته شده است، در سال ۲۰۰۴ منتشر شد.
- نسخه ۱.۶ از پلت فرم استاندارد جاوا با نام Mustang در سال ۲۰۰۶ منتشر شد.
- نسخه ۱.۷ از پلت فرم استاندارد این زبان در سال ۲۰۱۱ و با نام دلفین منتشر شد.
- نسخه ۱.۸ از پلتفرم استاندارد جاوا در سال ۲۰۱۵ منتشر شده است.
- نسخه ۱.۹، جدیدترین نسخه این زبان، در سال ۲۰۱۸ منتشر شده است.
چرا زبان برنامه نویسی جاوا محبوب شد؟
زبان جاوا به شهرت زیادی دست پیدا کرده و یکی از علل اصلی آن شیگرا بودن این زبان است. استفاده از مفهوم شیگرایی، توسعه نرم افزار را سادهتر میکند. برای آشنایی بیشتر با شیگرایی، باید با مفاهیمی همچون انتزاع، کپسوله کردن، وراثت و چندریختی آشنا شوید که آنها را در مقالات آموزشی برنامه نویسی جاوا دنبال خواهیم کرد.
اما علاوه بر ویژگی شیگرایی، ویژگیهای دیگری نیز وجود دارند که باعث شده توجه توسعهدهندگان و سازمانها به این زبان معطوف شود. برخی از این ویژگیها را در زیر بیان کردیم:
- قابل حمل بودن : برنامههای جاوا، قابلیت حمل در شبکه را دارند. یعنی میتوان آن را یکبار نوشت و سپس روی ماشینهای مختلف اجرا کرد. برنامه جاوا پس از کامپایل به دستوراتی تبدیل میشوند که برای ماشین مجازی جاوا قابل فهم است. این دستورات بایت کد نام دارد. ماشین مجازی جاوا هم بایت کد را به کد ماشین که برای سخت افزار کامیپوتر قابل فهم است، تبدیل میکند. بنابراین بایت کدها را میتوان در هر جای شبکه، روی هر کلاینت یا سروری که یک ماشین مجازی جاوا دارد، اجرا کرد. در مقابل، بسیاری از زبانهای برنامهنویسی مانند COBOL ،C++ Visual Basic و Smalltalk، برنامه را به یک فایل باینری کامپایل میکنند. فایلهای باینری، خاص پلتفرم هستند. بنابراین فایل باینری برنامهای که برای ماشینهای ویندوز نوشته شده، نمیتواند روی یک ماشین مک یا یک ماشین مبتنی بر لینوکس اجرا شود.
- مقاوم بودن: کدهای جاوا مقاوم هستند. مقاوم بودن به این معنی است که کمتر اتفاق میافتد که برنامه درهم شکسته شود یا اصطلاحا crash کند. برای محقق کردن این هدف، ماشین مجازی جاوا بررسیهای خاصی را روی نوع هر شی انجام میدهد تا از یکپارچگی آن اطمینان حاصل کند، اشیا جاوا تنها میتوانند به اشیا واقعی ارجاع دهند و نه به هر جای دلخواه از حافظه. مکانیزمهای قوی جاوا برای تخصیص و آزادسازی خودکار حافظه و مدیریت خطا نیز بر مقاوم بودن برنامهها اضافه میکند.
- یادگیری سریع: با توجه به اینکه نحو این زبان شبیه ++C است، یادگیری آن نسبتا آسان است، به ویژه برای افرادی که قبلا با c و ++c کار کردند.
منبع :
www.lydaweb.com
سلام
مطلب خوبی در مود جاوا بود